Et lokalt kraftcenter for kultur, læring og bevægelse

Vrå Skole og Børnehus

Med Idrætscenter Vendsyssel som bygningsmæssigt udgangspunkt forgrener den fremtidige institution sig ud mod det flade marklandskab.

Bygningen disponeres med store voluminer indeholdende skolens tre faser, en ny hal og børnehus, som koncentreres omkring husets pulserende hjerterum indeholdende fælles og offentlige funktioner.

Skolebyggeriet udføres i to plan og nedskaleres i børnehuset, som udføres i et plan for at imødekomme de mindste børns skala.

I designet og indretningen er stor fokus på fleksibilitet og gode og sunde læringsmiljøer, hvorved byggeriet fremtidssikres og garanteres lang levetid.

Bygningens voluminer skaber udendørs læfyldte gårdrum, der inviterer til udendørs læringsmiljøer med anderledes læringsprocesser og til utallige udendørs aktiviteter både i skoletiden og i fritiden.

Tanken er nemlig, at den fremtidige institution skal fungere sammen med byen, således områdets faciliteter også kan anvendes af den almene borger. Dette understreges yderligere i byggeriets mange orienteringer i form af de mange indgange, som kobler sig på byens eksisterende stisystemer og naturlige ankomstveje. Institutionen åbnes op mod omgivelserne af store vinduespartier, hvorved hverdagen i institutionen synliggøres.
Vrå Skole og Børnehus er udarbejdet med målsætningen at kunne opfylde BR2020 energikrav samt en guld DGNB certificering. Denne målsætning sikrer et byggeri med stort fokus på bæredygtighed og der har bl.a. været stor koncentration omkring fornuftige materialevalg, et sundt indeklima samt vedligeholdelse og drift af det færdige byggeri.

Konkurrenceprojektet er udarbejdet i samarbejde med Kjaer & Richter, Sweco Danmark og VEGA Landskab.